Ga direct naar


Fietsen door Toscane en Umbrie rond Lago Trasimeno

Italiaanse natuur en cultuur

natuur en cultuur

Hannibal

Aan de noordkant van Lago Trasimeno, niet meer dan 5 kilometer van Landrucci, is één van de bekendste veldslagen uit de geschiedenis gevoerd. Hier vocht Hannibal tegen de Romeinen.

Bij het krieken van de dag, 24 juni 217 v.C., was het grootste gedeelte van Hannibals leger reeds gelegerd in de vallei. Hannibal had de lichte cavalerie en de Kelten aan de nauwe toegangsweg tot de vallei gestationeerd om een eventuele terugtocht te beletten. De Libiërs en de Spanjaarden stonden opgesteld rondom Hannibals legerkamp en de Balearen en de Oriëntalen stonden opgesteld bij de heuvelrug van Montigeto om daar de pas te blokkeren. Hij gaf het bevel tot een algehele gelijktijdige aanval. De strijd duurde drie uur en 15.000 Romeinen sneuvelden. Vele van hen hadden geprobeerd via het meer te ontkomen.

Vandaag de dag zijn de sporen nog steeds te vinden: Sanguineto, het riviertje dat door de vallei stroomt, betekent 'daar waar bloed vloeit'. De legende bestaat dat de rivier rood was van bloed. Het dorpje Ossaia, net achter de heuvel, betekent botten in het Italiaans. Hier zouden olifantenbotten zijn gevonden, zo gaat het verhaal. In de vallei waar de veldslag plaatsvond is een route uitgezet met informatieborden.

Een animatie van de veldslag:

Etrusken

Etrusken

Literatuur en links

Om vast in de stemming te komen kan ik je een aantal boeken aanraden om te lezen. Mijn favoriet is 'Rijp voor de pluk' van Annie Hayes. Het verhaal speelt zich niet in Toscane of Umbrie af, toch zullen veel dingen je bekend voorkomen als je deze op vakantie ervaart. Op een hilarische manier worden de alledaagse Italiaanse bezigheden beschreven die je als buitenlander in dit land tegenkomt.

Ga naar Lijst van boeken - Auteurs

Wil je je Italiaanse woordenschat vergroten? Italiaanse radio luisteren of tv kijken? Een kijkje nemen in de Italiaanse keuken? Het weer bekijken of je op een andere manier voorbereiden op je vakantie?

Ga naar links

 

Copyright © 2009 fietsNjoy